Så brum- och brustestar du din utrustning


I det här exemplet nämner vi en gitarr-rigg men testen funkar också på en bas-rigg eller större keyboard-rigg. Den här testen hjälper dig att hitta den svagaste länken i din utrustning. Se till att du gör testen i en tyst miljö. Förslagsvis i replokalen, innan resten av bandet dyker upp.


Steg ett

Koppla in din förstärkare i ett jordat strömuttag. Plugga in gitarren direkt i förstärkaren med din bästa gitarrkabel och spela lite med din normala (höga!) repvolym. Dra ner volymen på gitarren till noll och ställ den i ett gitarrställ. Lyssna noga och nära på ljudet som kommer ut ur högtalaren. Du bör höra ett lågt brum som kommer från högtalaren och, om det är en rörförstärkare, ett svagt akustiskt brum som genereras av utgångstransformatorn.


Detta är din gitarr-riggs lägsta brum- och brusnivå.

Fortsättningsvis, varje pedal och kabel du kopplar in i kedjan adderar till din brum- och brusnivån.


Steg två

Sätt i fräscha batterier i pedalerna och koppla in dom mellan gitarren och förstärkaren i den ordning som du brukar.

Om någon av pedalerna behöver en batterieliminator (mer än 9-volt?) så använd rätt avsedd typ av strömförsörjning. Se till att du använder så korta ljudkablar som möjligt. Sätt alla pedaler i bypass.

Lyssna nu igen, noga och nära på ljudet som kommer ut ur högtalaren. Det här är din brum- och brus nivå nummer två. 


Nu, om möjligt, kör alla 9-volts pedaler på en batterieliminator / strömförsörjning istället för batterier. Blev det ett starkare brum och brus? Om så är fallet så har du troligtvis ett jordbrumsproblem (jordslinga). Och du behöver hjälp med att hitta rätt strömförsörjning till dina pedaler och/eller hjälp med rätt kablering.


Steg tre

Slå på din favoritpedal (den du använder oftast) och lyssna på det adderade brummet och bruset. Är det acceptabelt?


Steg fyra

Håll bara i din gitarr, utan att spela på den (dämpa strängarna) och dra upp volymen på gitarren till max. Nu hör du definitivt starkare brum och brus och det genereras av gitarrmikarna.

Gå om kring i rummet med gitarren och du hör hur brummet förändras i nivå. Det är ett naturligt fenomen och är olika beroende på vilken sorts mikrofoner du har på din gitarr. Också på hur miljön runt om kring dig är (lysrör, TV, dataskärmar och golvvärme mm).

Detta är din starkaste brum- och brusnivå när allt är på. Med andra ord, så som det låter när du dämpar strängarna (inte spelar) mellan ackorden och tonerna.


Steg fem

Nu är det dags att spela något på gitarren. Lyssna noga hur ditt gitarrljud låter. Vrid på EQn på förstärkaren tills du hittar ett ljud du är nöjd med. Lyckas du hitta ett ljud du är nöjd med? Är det tillräckligt med bas, mellan eller diskant?

Dåliga kablar kan få din gitarr att låta dovt så du instinktivt vrider upp diskanten på förstärkaren - samtidigt höjer du då brusnivån.

Ordningen som man kopplar sina pedaler kan vara väldigt personlig. Det kan förbättra eller förstöra ditt totala ljud. Här måste du förstå vad pedaler med true bypass-switchar gör och inte gör. Även hur bufferkretsarna i dina pedaler färgar ditt ljud.


Slutligen

När du håller ner brum- och brusnivån till det yttersta, använder rätt strömförsörjning och kablar så kommer dit gitarrljud att låta renare och starkare.


SOS kan hjälpa dig att förbättra ditt ljud genom alla de fem stegen.


©  Göran "LEO" Elmquist, Sound Of Silence - 2010